user_mobilelogo
 • 1. Is Fotostudio Photography For You makkelijk bereikbaar?

  De fotostudio is zelfs heel eenvoudig te bereiken.

  Als je met de auto komt, neem dan de A27 afslag Nieuwendijk; de studio ligt op 2 minuten van de snelweg.

  Kom je met de bus, er is een halte van de Brabantliner direct naast de snelweg, 5 minuutjes lopen en je bent er.

  Als je kiest voor de trein, dan ligt het station van Gorinchem het meest voor de hand. Je kunt vervolgens de bus pakken of we kunnen afspreken dat ik je kom ophalen.

  Uiteraard is de studio ook via de website, e-mail en telefoon bereikbaar.

 • 2. Voor welk type fotoshoot kan ik bij de studio terecht?

  Er zijn veel mogelijkheden waaruit je kunt kiezen:

  Portret – Het zwaartepunt ligt hierbij op het gezicht, vaak ook samen met nek, schouders en handen.

  Fashion – Hierbij is de focus op (stijlvolle) kleding en meestal full-body of half-body gefotografeerd.

  Glamour – Fotografie met de nadruk op make-up, kleding en accessoires.

  Gezin – Naast individuele personen kunnen ook koppels of hele gezinnen worden vastgelegd. Dit betreft doorgaans close-ups van alle personen samen of full-body foto’s van het hele gezin.

  Kinderen/Tieners – Jongeren zijn een aparte doelgroep, afhankelijk van de leeftijd en het geslacht wordt een passend thema gezocht.

  Badmode/Bikini – Het model in strandkleding.

  Figuur – Meestal thematisch van opzet, bijvoorbeeld voor een hobby of sport.

  Lingerie – Het model in lingerie of nachtkleding.

  Zwangerschap – Fotografie van de zwangerschap bij circa 35 weken, geheel of gedeeltelijk gekleed. De dame kan alleen worden gefotografeerd of met haar partner.

  Newborn – Ongeveer een week na de geboorte is het beste moment om newborn foto’s te (laten) maken.

  Bedekt Topless (18+) – Het model is topless, maar de meest intieme delen (tepels) zijn op de opname niet zichtbaar omdat zij aan het oog onttrokken zijn door ledematen, lakens, vitrages, accessoires of zijn onzichtbaar door de afwezigheid van licht.

  Topless (18+) – Het bovenlichaam van het model is naakt. De borsten kunnen op de opname volledig zichtbaar zijn.

  Bedekt Naakt (18+) – Het model is naakt, maar de meest intieme delen (tepels, schaamstreek) zijn afgedekt door ledematen, lakens, vitrages, of accessoires en daardoor op de opname niet zichtbaar. Door het spelen met schaduwen kan naaktheid ook worden bedekt.

  Onherkenbaar Naakt (18+) – Het model is naakt waarbij het gelaat van het model niet zichtbaar dan wel onherkenbaar is afgebeeld.

  Artistiek Naakt (18+) – Dit wordt ook wel “art nude” genoemd. Het model is naakt waarbij de pose de schoonheid van het model tot uitdrukking brengt. De zorgvuldige belichting accentueert de vormen. De manier van vastleggen is niet erotisch. De opgeroepen sfeer is te beschrijven als ingetogen, stil, sereen. De naaktheid van het lichaam van het model speelt een ondergeschikte rol aan de vormen van haar lichaam; de pose trekt de aandacht.

  Bodyscape (18+): Dit is (zo zie ik het in ieder geval) een vorm van artistiek naakt. Door gebruik te maken van tegenlicht in een donkere omgeving worden de contouren van het lichaam zichtbaar wat mooie beelden oplevert. Ook het fotograferen van details van lichaamsdelen in een omgeving met weinig licht valt hieronder.

 • 3. Biedt je, naast betaalde shoots, ook gratis fotoshoots aan?

  Dat komt best wel vaak voor. Ik doe dat om mijn portfolio uit te breiden. Ik heb net als een fotomodel een portfoliomap met zo veel mogelijk verschillende foto’s nodig om mijn werk aan anderen (modellen en potentiële klanten) te laten zien. Dus nodig ik soms (beginnende) modellen uit voor een gratis fotoshoot. Het model en ik investeren tijd en houden er beiden mooie foto s aan over voor ons portfolio.

 • 4. Kom ik ook in aanmerking voor een gratis fotoshoot?

  Dat zou zo maar kunnen! Ben je trots op je uiterlijk, ben je stoer, leuk, mooi, sexy of gewoon blij? Heb je een leuk idee voor een fotoshoot? Wil je dat vast laten leggen? Stuur dan een e-mail naar fotostudio@photographyforyou.nl met je idee of een aantal foto's naar mij toe. Je hoeft echt geen ervaren model te zijn en je weet…..niet geschoten is altijd mis.

 • 5. Zoek je nog modellen voor een gratis fotoshoot?

  Ja. Ik ben altijd op zoek naar modellen, net zoals ik altijd op zoek ben naar geschikte locaties. Wil je graag voor mijn camera staan, weet je een leuke/mooie locatie (liefst in de buurt), zullen we daar dan eens over praten?

 • 6. Wanneer vinden de fotoshoots plaats?

  Ik probeer zo flexibel mogelijk te zijn in het plannen van fotoshoots binnen de mogelijkheden die voor me open staan. Omdat ik naast fotograferen ook een gewone baan heb, kan het zijn dat er pas een afspraak op een wat later moment gemaakt kan worden. In beginsel zijn alle dagen mogelijk maar de avonduren op werkdagen bieden de meeste mogelijkheden, evenals vrijdagmiddagen en het weekend. Incidenteel neem ik een middag vrij voor een fotoshoot.

 • 7. Waar vindt de fotoshoot plaats?

  In principe in mijn eigen studio in Nieuwendijk (N-Br.), maar een buitenlocatie is zonder meer mogelijk. 

 • 8. Mag ik iemand meenemen naar de shoot?

  Natuurlijk mag dat, maar niet meer dan één persoon en afhankelijk van de beschikbare ruimte mogelijk ook niet de gehele shoot. Indien je jonger bent dan 18 jaar, dan zal ik je niet fotograferen als je niet iemand bij je hebt die meerderjarig is en zich verantwoordelijk voor je stelt. Dus neem gerust je vader of moeder of een vriendin mee. Misschien vraag ik hem of haar wel of hij/zij mij wil assisteren met reflectoren e.d. Ik ben geen voorstander van het meebrengen van een vriendje als begeleider naar een shoot.

 • 9. Wat gebeurt er met de gemaakte foto’s na een shoot?

  De foto's zijn na de shoot niet direct te gebruiken. Ze moeten nog worden bewerkt en omgezet in een ander bestandsformaat. Deze foto’s worden daarom ook niet verspreid. De foto’s welke ik geslaagd vind en waarvan ik verwacht dat ook jij deze mooi zult vinden, worden zorgvuldig bewerkt. Bij betaalde shoots worden die bewerkingen uitgevoerd die door jou zijn aangegeven.

 • 10. Ik wil mijn foto’s graag de volgende dag hebben. Kan dat?

  Helaas, dat kan niet. Dat heeft te maken met mijn werkwijze. Zo krijg je meestal na ongeveer een week een e-mail met de door mij geselecteerde foto’s in lage resolutie. Vervolgens kun jij de foto's selecteren die jij het beste vindt. Neem daar gerust de tijd voor. Nadat ik deze selectie van je gekregen heb, ga ik de foto’s verder bewerken waarna ze in zowel lage als hoge resolutie op CD worden gezet en bij je worden afgeleverd of via www.wetransfer.com beschikbaar worden gesteld.

 • 11. Als ik nu een afspraak maak, kan ik dan later altijd nog kijken of ik wel ga?

  Nee, afspraak is afspraak. Je zult begrijpen dat ik voor een fotoshoot/afspraak tijd vrij maak om je die dag te begeleiden en om jouw foto's te schieten. Kom jij niet opdagen dan heb ik voor niets tijd gereserveerd, kosten gemaakt en/of inkomsten misgelopen. Uiteraard kun je een fotoshoot afmelden of verschuiven, maar ik wil je dan wel vragen dit ruim (minimaal een week) van te voren te melden.

 • 12. Ik wil de foto's gebruiken voor mijn website, boek, film, publiciteit. Kan dat?

  Uiteraard kan dat, maar niet zonder afspraken en soms niet zonder vergoeding. Foto's zijn auteursrechtelijk beschermd. Fotografen hebben zeggenschap over wat er met hun foto's gebeurd. Publicatierechten ten behoeve van een boek of film zijn normaliter niet inbegrepen in de prijs van een fotoshoot. Gebruik op je eigen website en forums als Facebook zijn wel mogelijk zolang de gepubliceerde foto’s voorzien zijn van het logo van Fotostudio Photography For You en de naam van de fotograaf. Foto’s zonder logo zijn alleen voor persoonlijk gebruik (wandfoto of album) en worden alleen vrijgegeven bij fotoshoots waarvoor ik als fotograaf betaald wordt. Zie de “Algemene Voorwaarden Fotoshoot”.

 • 13. Ik wil de foto’s voor mezelf houden. Kan dat?

  Natuurlijk. Bij een betaalde fotoshoot kan dat altijd, ik reken daar alleen wel iets extra’s voor. Bij een betaalde fotoshoot kan in het modellencontract worden vastgelegd dat ik de foto’s niet op internet mag publiceren op straffe van een boete van €5.000 per overtreding. Wat ook vastgelegd wordt, is mijn recht om een beperkt aantal foto’s (in overleg met jou te bepalen) te mogen gebruiken in mijn portfoliomap. Bij een gratis fotoshoot is het niet mogelijk dat de foto’s aan jou zijn voorbehouden; de foto's zijn de tegenprestatie voor de tijd die ik aan de shoot, selectie en nabewerking heb besteed.

 • 14. Kan mijn uiterlijk geretoucheerd worden?

  Met retoucheren is veel mogelijk. Dus als je dat wilt, dan kan ik oneffenheden weghalen, moedervlekken en littekens verwijderen, en zo meer. 

 • 15. Na de fotoshoot, hoe gaat het dan verder?

  Anders dan bij veel collega-fotografen bepaal je zelf wat de meest succesvolle foto's zijn. Immers, we zoeken niet mijn favoriete foto’s van jou, maar jouw favoriete foto’s van jou. Je krijgt daarom bij een betaalde shoot het door mij geselecteerde ruwe materiaal te zien en hebt daarna redelijk wat tijd om jouw meest favoriete foto's te selecteren. Deze favoriete foto's worden verder bewerkt volgens jouw wensen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven of foto's geretoucheerd moeten worden, ze in een bepaalde tint (zwart-wit, sepia, ...) moeten worden afgewerkt, moeten worden voorzien van een kader, enzovoort. Het bewerken van de foto's is het meest arbeidsintensieve deel en vraagt derhalve de nodige tijd. Na afwerking van de foto’s ontvang je een CD thuis of een link naar www.wetransfer.com voor de definitieve foto's.

 • 16. Wat is de toegevoegde waarde van visagie en/of haarstyling?

  Die kan heel groot zijn. Een visagist kent de laatste trends in opmaken en kan die toepassen op jouw uiterlijk. Daarnaast kunnen eventuele oneffenheden op het lichaam worden weggewerkt en mooie accenten worden benadrukt. Indien je gebruik wilt maken van een visagist, dan zal dit in het intakegesprek naar voren moeten worden gebracht. Hetzelfde geldt voor het inschakelen van een haarstyliste.

 • 17. Een fotoshoot met (bedekt of artistiek) naakt, hoe is dat?

  Een (bedekt of artistiek) naaktfoto van jezelf laten maken, is heel wat anders dan een pasfoto laten maken bij de fotograaf om de hoek. De onderstaande vragen geven je hopelijk een indruk hoe dat te werk gaat en wat er bij komt kijken.

 • 18. Is het niet raar om (bedekt of artistiek) naakt te poseren?

  Dat is persoonlijk, voor de één wel, voor de ander niet. Veel mensen moeten de “naaktheid”-drempel over. In de praktijk blijkt dat modellen er heel snel aan gewend zijn. Wat vooral als prettig wordt ervaren, is de wijze waarop tijdens het verloop van de fotoshoot de naaktheid van het model wordt “opgebouwd”. Een fotoshoot met een model dat (gedeeltelijk) naakt gaat poseren begint altijd geheel gekleed (tenzij je zelf aangeeft dat dit niet nodig is natuurlijk). Lang niet alle modellen hebben (veel) poseerervaring en moeten soms zelfs nog wennen aan gekleed poseren. Gedurende de fotoshoot gaan we steeds een stap verder tot je zelf aangeeft dat je niet verder wilt gaan. Je bepaalt dus zelf tijdens de fotoshoot hoe ver je wilt gaan en in welk tempo dat dat gebeurt. Niks moet, veel mag. Voor de visagist en voor mij is het niet belangrijk of je wel of niet (gedeeltelijk) naakt op de foto gaat. Je kunt dus tijdens de fotoshoot beslissen je kleren geheel of deels uit te doen of toch maar alles aan te houden. Mocht je tijdens de shoot besluiten “verder” te willen gaan dan we in het modellencontract hebben afgesproken, dan maken we in een pauze een nieuw contract op waarin je nieuwe wensen zijn beschreven en gaan daarna verder met de fotoshoot. 

 • 19. Vindt je het niet vreemd om (deels) naakte mensen te fotograferen?

  Omdat je als fotograaf constant met rekwisieten, schermen, lampen, kabels e.d. bezig bent, merk je als fotograaf weinig van de naaktheid van een model. Dat klinkt misschien ongeloofwaardig maar is echt waar. Het mooi vastleggen van een lichaam is waar het mij om gaat, ik wil het model iets persoonlijks meegeven, iets wat ze van zichzelf herkent.

 • 20. Zijn er minimale voorwaarden waar ik me aan moet houden of moet voldoen bij een (erotisch getinte) fotoshoot?

  Nee. Bovendien, je moet helemaal niets, behalve minstens 18 jaar oud zijn voor shoots waarbij sprake is van topless/naakt.

 • 21. Hoe ver mag ik gaan tijdens een fotoshoot?

  Dat bepaal je zelf. Romantiek en erotiek kunnen heel klein en ingetogen zijn. Een goede foto brengt de sfeer en setting van de foto over op de persoon die de foto onder ogen krijgt en maakt een blijvende indruk. Dit kan de manier zijn waarop het licht op het model valt, haar gezicht en getoonde emotie, maar ook haar houding door b.v. het al dan bedekken van bepaalde lichaamsdelen, de stand van haar handen, van haar mond, de aanwezigheid van accessoires, etc. Het ene model wil het graag klein houden, het andere model gaat heel ver. Alles mag. Jij bent het model, ik de fotograaf, jij de ster, ik de regisseur.