Lingerieshoot met Harriett Langley

Vrijwel direct na mijn vakantie kreeg ik de volgende Engelse op bezoek. Eigenlijk mag ik dat niet meer zeggen aangezien ze al 19 maanden in Nederland woont en al meer dan behoorlijk de taal machtig is. Het heeft ongeveer een jaar geduurd sinds ons eerste contact voordat we een datum hadden. Maar wat was ik blij dat ik volgehouden heb. Wat een ongelooflijk vriendelijke, beleefde en ook nog eens knappe vrouw. Dit was haar eerste shoot sinds het moment dat ze emigreerde naar Nederland, maar dat was niet aan haar poseren te merken. Ze ging aan het werk alsof ze gisteren nog voor de camera stond. Harriett heeft ook een Purpleport.com account (daar had ik haar gevonden) waar heel duidelijk haar werkterreinen staan vermeld, namelijk tot lingerie dus dat is wat we gingen doen. Al snel bleek dat ze voor ideeën openstond die daar aan raakten zolang er maar niets zichtbaar was. Naast lingerie hebben we daarom ook bandages en een bodytube (een zwarte deze keer) gebruikt. Erg blij en als alles doorgaat komt ze in december terug.

Harriett-10

Lingerie- en artistiek naaktshoot met Sophia Blake

Sexy Sophia Blake was de tweede Engelse dame in juli. Ze vloog op Antwerpen en moest dus nog best een stuk met de trein om bij mij te komen. Heb haar maar in Breda opgepikt om tijd te besparen. Sophia is veganistisch dus dat vormde met de lunch wel een probleem, maar een bak humus en een zak wortelen waren de oplossing. Ze is niet al te groot, maar heeft haar mondje wel bij zich en een beetje een houding die je wel “cocky” kunt noemen. Aan de ene kant grappig aan de andere kant niet altijd gewenst. Ze is in ieder geval niet bang aangelegd en kon daarom ook moeiteloos de wat meer sexy poses aannemen die ik van haar vroeg. Dit was mijn eerste echt serieuze poging tot gebruik van natuurlijk licht in mijn studio in een boudoir setting. Ik ben erg blij met de vele mooie resultaten die uit deze shoot zijn gekomen; van portretten tot boudoir tot artistiek naakt.

Sophia-04

Artistiek naaktshoot en fashion elementen met Denisa Strakova

Na een rustperiode van bijna 3 maanden was het weer even wennen om in de studio aan het werk te gaan. Om dan meteen zo’n kanjer als het Tsjechische model Denisa Strakova te mogen ontvangen, was best wel even spannend. Maar zoals altijd, zodra ik een camera in mijn handen heb, neemt het plezier van bezig zijn al snel over. We hadden 2,5 uur voor onze shoot en die hebben we ook ten volle benut. Wat een genot om met haar te mogen werken; extreem professioneel, geen gezeur, zeer ervaren en met een groot repertoire aan kleding en poses. Haar sterkte ligt op artistiek gebied dus daar heb ik me ook op gefocust. We hebben wel een paar uitstapjes gedaan met doeken maar die waren toch minder sterk dan de meer artistieke settings. Door haar stoere uitstraling wilde ik ook een paar wat meer fashionachtige foto’s maken waar ik er één van heb geplaatst op mijn website. Blijkbaar had Denisa het ook naar haar zin, want ze wilde graag terugkomen. Nu nog een datum zien te vinden.

Denisa-06

Naakt- en balletshoot met Elle Beth

17 maart had ik een afspraakje met Elle Beth (modellennaam), haar eerste bezoek aan mijn studio. Zij is een zeer ervaren ballet en artistiek naakt model uit London die beroepsmatig met grote regelmaat door de landen aan deze kant van Het Kanaal reist. Ik had een heel scala aan ideeën op papier gezet. In de 4 uur die ik tot mijn beschikking had, zijn er heel wat niet opgepakt. Geen probleem uiteraard, die worden gewoon doorgeschoven naar een volgende shoot. Van de ideeën die wel zijn uitgevoerd, heb ik een groot aantal fraaie foto’s overgehouden. Vooral de balletfoto’s met tutu zijn erg sterk. De middag was veel te snel voorbij en direct maar afgesproken dat ze nog een keer moest komen. Door de aard van de shoot zijn de meeste foto’s te vinden in de sectie “artistiek naakt” in mijn portfolio.

Elle-Beth-41

Workshop VORM

Ik had me opgegeven voor een workshop met als doel de modellen (3 in totaal) in poses vast te leggen die fysiek uitdagend zijn. Alle modellen waren uitermate flexibel waardoor deze poses mogelijk bleken. De opdracht was om de resultaten om te zetten in zwart/wit. Nieuw voor mij was het werken met continue licht, dat is toch weer heel wat anders dan met flitslicht of natuurlijk/ambient licht te werken. Shanice Bosboom, Renske Edel en Florence Rapati stonden die zondag voor mij en nog 5 andere fotografen klaar en zetten hun beste beentje voor.

Florence 3Renske 24Shanice vorm 10

Lingerie- en naaktshoot met Joy Draiki

Maar één model in februari, maar dat was dan wel Joy! Altijd geweldig om haar op bezoek te krijgen. Gegarandeerd veel lol en mooie foto’s! Zoals steeds had ik te veel ideeën en te weinig tijd en Joy wilde ook niet te laat weer op huis aan, dus effectief maar zo’n 3,5 uur met haar kunnen werken. Balen, maar ze heeft gelukkig aangegeven terug te willen komen. Uit mijn longlist aan ideeën een shortlist gemaakt en aan het werk gegaan. Joy had de nodige lingerie en kleding meegenomen, maar wilde vooral gefotografeerd worden in een voor haar nieuw setje Marlies Dekkers; wit kant met losse riempjes in de vorm van een BH en jarretels. Ook had ze een kort zwaard bij zich dus dat deel van de shoot ging al snel richting warrior princess. Naast stoer zijn we ook de meer ingetogen kant opgegaan met als attribuut een antiek dokwerkersbankje. Ter afsluiting heb ik gekozen voor wat donkere foto’s van Joy naakt op de grond liggend met klimop omwikkeld dan wel met sneeuw besprenkeld. Deze liggende foto’s heb ik op het moment van schrijven nog niet bewerkt maar dat gaat voor een aantal op korte termijn zeker gebeuren.

Joy 107

Lingerie- en naaktshoot met het duo Shelley Baptiste en Anna

Tijdens een workshop in Bleiswijk ontmoette ik de dames Shelley Baptiste en Anna (beide artiestennamen). Het thema van de workshop was “sensualiteit”, maar dan in stereo. Het gelijktijdig aansturen van twee modellen vraagt net even wat meer dan één model, dus dat was even wennen in het begin. Het gegeven dat beide modellen in hoogte 2 hoofden scheelde, maakte het ook absoluut niet makkelijk. Gemaakte foto’s van korte afstand waar de hoofden van de modellen dichtbij elkaar staan, oogden uit proportie waardoor ze onbruikbaar werden. Gelukkig waren er ook set-ups waar het lengteverschil niet zo’n probleem was. In het werken met duo’s zie ik nog wel mogelijkheden om te groeien. Enjoy the pictures.

Shelley Anna 1

Lingerie- en naaktshoot met Kiki van Hees

Na al het buitenlandse modellengeweld werd het weer tijd voor een Hollands model. Hoewel …. Hollands? Ze verblijft meer in het buitenland dan in ons kikkerlandje. Kiki is een playmate, erg vrij in haar doen en laten en ze praat graag. Zo is elk model weer anders, en daar houd ik van. Het merendeel van de shoot was ze in Eva-kostuum en de rest in een fraaie body. Ook heb ik met haar een (voor mij tweede) poging gedaan in het gebruik van kleurengels. Dat ging al een stuk beter, gelukkig. Ook nu: heel blij met de resultaten.

Kiki 16

Lingerie- en naaktshoot met Eva Evian

Om het kwartet buitenlandse modellen vol te maken en ter afsluiting van het shootjaar 2016 mocht ik foto’s maken van Eva Evian. Zij komt uit Letland en reist heel Europa door als full-time model. Hoewel zij ouder is dan de modellen die ik normaliter voor mijn lens krijg, was dat uiterlijk niet aan haar te zien. Haar Engels is erg goed, maar ze was niet erg spraakzaam tijdens de shoot. Erg makkelijk in de omgang, zeer professioneel, maar heel stil. Nu ja, je kunt niet altijd alles hebben. Haar ruime ervaring kwam in het poseren duidelijk naar voren en zo heb ik haar in lingerie, naakt en met zwierende glimmende stof aan stokken gefotografeerd. Heel blij met de resultaten.

Eva 24

Lingerie- en naaktshoot met Alison

Het derde buitenlandse model op rij kwam uit Italië; Alison, een (zoals ze zichzelf omschrijft) alternatief full-time model. Ze kwam op mij over als een bescheiden dame met een gothic uitstraling en een lichaam die voor een groot deel bedekt is met tattoo’s. Die tattoo’s waren de reden dat ik haar gevraagd had; wilde dat ook eens proberen. Wil je die goed kunnen fotograferen dan is kleding een no-no, dus een groot deel van de shoot was Alison naakt. In het laatste deel van de shoot had ze een zeer fraai rood torselet aan. De nodige beelden van haar zijn, logischerwijs, terug te vinden in de portfoliomappen lingerie en naakt.

Alison 13

Lingerie- en naaktshoot met Fanny Müller

Fanny is een Tsjechisch full-time model. Ook zij doorkruist Europa om in haar levensbehoeften te voorzien. Ik heb al eerder (kort) met haar samengewerkt in Salve Mater (België) en (langer) in een studio van een andere fotograaf en dat was zo goed bevallen dat ik een eigen shoot met haar wilde doen. Omdat zij erg atletisch is en niks te gek vindt, moest ik daar natuurlijk van profiteren. Ik zou ik niet zijn als ik toch voor variatie koos, dus ook deze keer weer diverse settings; urban dance moves, klassieke dans op spitzen, lingerie, naakt en het gebruik van kleurengels (voor het eerst). Mijn Duits is niet opperbest, dus Engels werd de voertaal. Na een energieke en gezellige 4 uur shooten, moest ik de camera aan de kant leggen want (net als bij Victoriah) moest ik Fanny weer naar het station brengen; haar tour ging weer verder. De uiteindelijke beelden spreken mijns inziens voor zich. Zie de onderdelen lingerie, naakt, en dans voor een aantal fraaie beelden.

Fanny 36

Lingerie- en naaktshoot met Victoriah

Een kleine week na Laura had ik, in de avonduren, een afspraak met de Engelse Victoriah (artiestennaam). Victoriah is een full-time model die heel Europa doorkruist dus ik was blij dat ik haar kon boeken. Een eerder gemaakte afspraak kon door omstandigheden niet doorgaan, deze gelukkig wel. De oorspronkelijk ingeplande 4 uur werden er uiteindelijk 5 en nog had ik het idee dat ik niet alles had gedaan wat ik wilde. Precies de reden waarom ze eind maart 2017 weer terug komt. Ik had een zeer divers programma opgesteld; van zwierende jurken en portretten tot lingerie, naakt en het gebruik van een klassieke zinken badkuip. Ook wilde ik een poging tot lightpainting doen, maar die poging is helaas niet goed genoeg uit de verf gekomen om daar beelden van te tonen. Van de overige onderdelen zijn voldoende voorbeelden in mijn portfolio terug te vinden, zowel bij portretten, lingerie als (bedekt) naakt. We hadden afgesproken dat ze zou blijven overnachten in de studio en na een gezellig ontbijt heb ik haar naar het station van Gorinchem gebracht en kon het editen beginnen.

Deana 29b

Lingerieshoot met Laura Mermans

19 oktober 2016 op tijd in de auto gestapt om Laura thuis op te halen. Dit zou de tweede shoot met haar gaan worden. Veel voorbereidingstijd had ze niet nodig dus al snel konden we aan de slag. Als lingeriemodel stond dat ook op de agenda. Sinds de vorige shoot was Laura gegroeid in poses en variatie wat in ons voordeel werkte. We hebben een beperkt aantal set-ups met diverse stukken meubilair uitgevoerd. Na afloop Laura weer naar huis gebracht en een flink aantal mooie foto’s aan de shoot overgehouden. Een aantal daarvan zijn te vinden in het submenu “lingerie”.

Laura 5

Lingerie- en (bedekt) naakt watershoot met Aliah Aubine

Ik zou op 23 september een shoot hebben met de Engelse Deana, maar die kon helaas niet doorgaan (ze moest met spoed terug naar Engeland). Dus ik zou een vrije vrijdagmiddag hebben. Gelukkig kreeg ik een mailtje dat er bij een workshop een plaats vrij is gekomen op zaterdag 24 september in Bleiswijk met het model Aliah Aubine (artiestennaam). De workshop had als thema “(onder) water”, maar de workshop begon met lingerie in natuurlijk licht, gevolgd door een korte serie naakt op een bed. Halverwege de workshop verhuisden we van de eerste etage naar de begane grond waar een zwembad van ongeveer 2x3meter was opgebouwd. Niet heel diep, ongeveer 60cm. denk ik. Daar werden een aantal setvariaties uitgevoerd (op een luchtbed liggend, half onder water, met regen en tenslotte met rook). Aliah is zeker een model die ik nogmaals voor mijn camera ga proberen te krijgen, dus wordt hopelijk vervolgd. Heel veel foto’s heb ik die middag niet gemaakt. Een selectie van de gemaakte afbeeldingen is te vinden in mijn portfolio bij “lingerie” en “naakt”.

Aliah 15

Artistiek naaktshoot met Elle Beth

Ik kreeg een paar weken geleden een bericht van een bevriende fotograaf of ik geen zin had om een Engels model te fotograferen. Dat bleek Elle Beth (artiestennaam) te zijn, een model waar ik al heel lang een shoot mee wilde doen. Daar moest ik vervolgens wel voor naar Vianen rijden en ik had ongeveer 2 uur tot mijn beschikking. Dat was wel even een dingetje; een studio die ik niet kende, in een gebouw dat ik niet kende, met apparatuur waar ik niet vertrouwd mee ben en een nog onbekend model waar ik maar 2 uur mee kon werken. Nu is Elle al jaren een full-time professioneel model dus dat scheelt. Met alleen een paar startideeën in mijn hoofd ben ik aan de shoot begonnen en dat ging eigenlijk heel soepel. Het is erg prettig werken met Elle en zeker voor een herhaling vatbaar. Benieuwd naar de resultaten? Ze zijn te vinden in mijn portfolio onder “naakt”.

Elle Beth 4

Lingerie en bedekt naaktshoot met Sheila

September beloofde een drukke maand te worden en Sheila was de eerste. Afkomstig uit Zoetermeer nam ze voor de gezelligheid een vriendin mee. Sheila heeft een modellen achtergrond en na een paar jaar niets op dat terrein te hebben gedaan, heeft ze het shooten weer opgepakt. Ik vroeg haar voor een lingerieshoot. Ze kwam vervolgens met het voorstel daar een lingerieshoot annex bedekt naakt shoot van te maken. Dat vond ik uiteraard prima. De resultaten van de shoot zijn erg fraai maar een beetje blijven hangen in de categorie lingerie; van bedekt naakt (zoals ik dat zie in ieder geval) is niet echt sprake. Dit kon mijn plezier tijdens en na de shoot evenwel niet drukken, het was een genot om met Sheila samen te werken.

Sheila 26

Aerial hoop shoot met Fanny

Een week na Salve Mater stond Fanny wederom voor mijn camera. Niet in mijn eigen studio, maar in de studio van Peter Geest. In de paar uur die we bezig waren heeft Fanny zich weer van haar beste kunnen laten zien. Waar zij allemaal toe in staat is en wat ze allemaal durft, ongelooflijk! Bovendien gezellig gek (past goed bij haar naam haha) en zeer bescheiden weet ze precies wat een fotograaf voor ogen heeft en dat is zeker een kwaliteit te noemen. Na een korte portretsessie werd een metalen hoepel te voorschijn gehaald en opgehangen. Ze had vooraf in haar thuisland Tsjechië behoorlijk geoefend op zo’n ring en dat was te zien. Vooral haar uithoudingsvermogen en kracht (want je hangt wel continue onderste boven of alleen aan je handen en voeten in de hoepel) waren memorabel. In november komt ze weer naar Nederland en ik heb inmiddels al een datum met haar geprikt.

Fanny 7

Naaktshoot in de Loonse Duinen met Monica

Een paar dagen voor de zomervakantie moest ik vroeg uit de veren voor een naaktshoot in de Loonse duinen met Tilburgse Monica van de Mark. Monica met de mooie groene ogen. Na een flinke wandeling met de benodigde bepakking gingen ik, Monica en nog 4 andere fotografen van de gangbare paden af de zandvlakten op. Bij een bomeneilandje streken we neer. De ochtend begon mooi en we hebben heel wat materiaal geschoten maar toen sloeg het weer om en hebben we ruim een uur onder de bomen moeten schuilen voor de regen. Op de terugweg nog een tussenstop bij een naaldboom gemaakt en nog een uurtje verder geschoten. Aangezien het grootste deel van de tijd zonder flitsers is gefotografeerd was het aantal frames ….. eh fors. Gelukkig zat daar een groot aantal geweldige platen tussen die te vinden zijn in het onderdeel “naakt” van mijn portfolio.

Monica 10

Fotoshootdag op de klipper Sybaris met Shanice, Laurette en Danielle

Ik kwam op facebook een oproep tegen van Shanice waarin ze aangaf wel weer een boottochtje op het IJsselmeer te willen maken en daar werd direct op ingehaakt. Gelukkig zag ik het op tijd en heb me direct aangemeld. 10 juli werd een mooie dag, goeie temperatuur, wel wat grauw, een erg gave oude klipper, circa 20 fotografen, 3 modellen (Shanice Bosboom, Laurette Badon Ghijben en Danielle Bubberman), goede catering en een goede MUAH. Top dag! Van alle 3 de modellen het nodige materiaal geschoten. Van de fotografen werd wel verwacht dat ze zouden proberen op korte termijn wat eindresultaten te laten zien aan de modellen. Daar heb ik me aan kunnen houden maar moest daar wel het editen van eerdere shoots even voor opzij zetten. Het thema van de dag was “pin-up” en “long dresses”. Dat kwam niet heel duidelijk in de kleding van de modellen naar voren, maar dat mocht de pret niet drukken. De foto’s van de drie dames heb ik bij “fashion” geplaatst.

 

Shanice 3

 

 

Poedershoot (naakt) Joy

What to say about Joy! Ik was erg blij dat ik mijn favoriete model weer in mijn studio terug had. Joy is een plezier om mee samen te werken. Kun je je dan een betere naam verzinnen? Ik had voor haar op 8 juli ’s avonds bedacht om (in navolging van Shanice) een poedershoot te doen. Altijd een hoop werk en bovenal een enorme troep erna maar ik heb de studio deze keer anders ingericht en was daardoor een heel stuk makkelijker weer schoon te krijgen, gelukkig. Maar deze poedershoot moest natuurlijk anders zijn dan de vorige. Aangezien Joy zich vrij in een studio beweegt en ze veel artistiek naakt shoots doet, lag de keuze van de uitvoering voor de hand. Mijn vrouw ondersteunde ons daarbij. Doordat dit soort shoots erg arbeidsintensief zijn, heb ik niet veel materiaal kunnen schieten, maar die ik geselecteerd en bewerkt heb mogen er in mijn ogen zeker zijn. Ik heb ze in kleur bewerkt maar ook omgezet naar zwart/wit. Joy’s selectie bevatte eigenlijk alleen de zwart/wit versies, dus die laat ik hier op mijn site zien (zie de sectie “naakt”). De avond kreeg nog een onverwachte wending toen Joy bleef overnachten omdat de laatste bus naar huis haar bij de halte liet staan. Na een gezellig ontbijt keerde ze de volgende ochtend alsnog huiswaarts.

Joy 19

Lingerie en bedekt naaktshoot Elina

2 juli, de charmante Elina Catharina komt langs voor een lingerie/bedekt naakt fotoshoot. Elina is haar artiestennaam; haar echte naam klinkt ook mooi. Ik had een enorme waslijst aan ideeën om uit te werken. Zoals gewoonlijk weer veel te veel, maar goed, beter te veel dan te weinig. Een aantal ideeën zijn daarom opgepakt en uitgewerkt. Elina is niet in het land gedurende een aantal maanden, een reactie op de toegezonden foto’s heb ik tot op heden niet ontvangen (ze heeft ze wel gezien). Afstemmen is dus wat lastig maar de hier getoonde foto’s vind ik zelf erg tof en doen haar in mijn ogen zeker geen onrecht. De foto’s zijn in de mappen “fashion”, “lingerie” en “naakt” geplaatst.

Elina 2