user_mobilelogo

Tips & Tricks

Veel modellen zijn de eerste keer bij een fotoshoot wat gespannen. Heel begrijpelijk bij iets dat nieuw voor je is. Ik zal mijn uiterste best doen om je jezelf te laten zijn tijdens maar zeker ook voor de shoot. Wil je je graag voorbereiden om met (meer) vertrouwen de shoot te doen, dan heb ik hier een paar tips voor je.

De dag vóór de shoot

Het model maakt het de fotograaf (en eventueel de visagist) bij voorkeur zo makkelijk mogelijk. Probeer er daarom zo goed mogelijk uit te zien. Dit betekent dat jij uitgeslapen bent en niet de avond ervoor tot diep in de nacht bent gaan stappen. Verder adviseer ik je om in de dagen voorafgaand aan de fotoshoot veel water te drinken.

Plezier hebben

Voorafgaand aan de fotoshoot wordt besproken op welke manieren er geposeerd gaat worden. Wat zoekt een fotograaf in een model? Wat hoopt hij dat een model met zich meebrengt naar de studio? Een beetje lef, enthousiasme, veel inzet maar vooral de insteek om plezier te hebben als ze voor de camera staat. Als model communiceer je via je houding van je lichaam en de expressies van je gezicht. Middels verschillende houdingen en expressies kan en zul je verschillende kanten van jezelf laten zien. Dit vraagt om een zekere bewegingsvrijheid voor de camera. In het begin is dat misschien wat spannend, maar je zult merken dat dat in de loop van de shoot steeds gemakkelijker gaat. Het aannemen van poses en het opvolgen van aanwijzingen zullen je steeds makkelijker af gaan.

Neem jezelf voor plezier te beleven aan de fotoshoot. Probeer toe te leven naar de fotoshoot en stimuleer jezelf om het maximale uit de shoot te halen. Ik leg graag de uitstraling van modellen vast zoals het model zich op dat moment voelt. Voel je je sexy? Mooi? Romantisch? Mysterieus? Stoer? Lief? Als jij je laat zien zoals je jezelf voelt, dan zal ik je zo proberen te fotograferen.

Jij bent het model, ik de fotograaf, jij de ster, ik de regisseur!!

Leg jezelf geen eisen op. Eisen werken spontaniteit juist tegen omdat je jezelf steeds afvraagt of je aan die eisen kunt voldoen waardoor je je juist ongemakkelijk gaat voelen tijdens de fotoshoot. Dat zie je op de foto’s terug. Hoop en verwachtingen zijn prima; je mag gerust hopen iets verder te kunnen gaan dan je denkt te durven.

Plan geen afspraak kort na een fotoshoot waardoor deze moet worden afgeraffeld. Zorg dat je al je zorgen thuis hebt gelaten, dat je zeker weet dat je kinderen en huisdieren goed verzorgd zijn, etc. Vertel de mensen die het moeten weten dat je tijdelijk onbereikbaar bent met je telefoon. Telefoons gaan uit, die onderbreken de shoot alleen maar en verstoren de sfeer. Maak er gewoon een dagje uit van.

Poses voorbereiden

Poseren kun je leren en komt met oefening. Daarom is het zeker verstandig om voorafgaand aan de shoot verschillende (basis)poses te leren neerzetten de volgende tip: blader eens door een paar modetijdschriften of bladen als de Elle, en Linda. Probeer vervolgens een aantal poses na te doen voor de spiegel. Let goed op welke poses modellen bij welk soort kleding gebruiken. Ga voor de meest natuurlijke houdingen omdat die meestal de mooiste foto’s opleveren. Als jij of de fotograaf iets aparts willen, dan is daar altijd ruimte voor en kan dat voor of tijdens de shoot worden besproken.

Met alleen poseren ben je er alleen nog niet. Bij een thema horen poses, en bij poses hoort een gezichtsexpressie. Geen goede gezichtsexpressie…..geen goede foto. The mirror is your friend. Ga eens voor een spiegel staan en oefen verschillende gezichtsuitdrukkingen. Leer je gezicht kennen en probeer een aantal uitdrukkingen zoals dromerig, vrolijk, uitbundig, bekakt, koel/afstandelijk, verleidelijk etc. je eigen te maken. Ik zal je vragen deze op commando te laten zien.

Onder het bekende motto “oefening baart kunst” zul je zien dat poseren je dan veel makkelijker af zal gaan en dat vind ik als fotograaf alleen maar prettig. Je hoeft ze niet uit je hoofd te leren, neem gewoon wat voorbeelden uit tijdschriften die je aanspreken mee naar de fotoshoot.

Uiterlijke verzorging

Een open deur? Wellicht, maar voor de volledigheid ook hierover een aantal tips.

Zorg ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien. Dit geldt ook voor je teennagels.

Als er een visagist bij je fotoshoot aanwezig is, maak jezelf dan niet, of slechts licht op. Als je zelf je make-up doet, maak jezelf (bij voorkeur in de studio zelf) dan wat zwaarder op dan normaal en doe er extra je best op. Zorg er voor dat je je make-up bij je hebt. Met de studiolampen zie je echt elke uitschieter en valt normale make-up wat weg. Zorg ervoor dat je plekjes en vlekjes in je gezicht zo veel als mogelijk weg hebt gewerkt met foundation en conceiler. Dit scheelt mij enorm veel tijd bij het nabewerken van de foto’s.

Controleer je lichaamsbeharing. Uiteraard bepaal jij hoe je op de foto’s komt, maar als jij je foto's aan anderen wilt tonen wees je dan bewust dat ongeschoren oksels en bikinilijn voor vrouwen tegenwoordig als niet echt fraai worden gezien.

Kleding

In de kleding die je meeneemt moet je jezelf thuis voelen. Wees vooral niet bang om jezelf als persoon te laten zien! Zorg dat je kleding jou perfect afkleed en je figuur recht doet. Maak jezelf adembenemend mooi. Als jij die kleding draagt waarvan jij weet dat het je geweldig mooi maakt dán straal je dat namelijk ook uit naar de camera!! En dáár draait het per slot van rekening om bij het maken van foto’s.

Om op verschillende manieren op de foto te komen is het leuk om wat verschillende setjes kleding mee te nemen. Je kan dan in overleg met de fotograaf bepalen wat leuke combinaties zijn. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele shoot in dezelfde kleding gefotografeerd wordt. Dit zorgt weer voor een leuke variatie tussen de foto’s. Het is uiteraard niet verplicht, maar het is wel een waardevolle toevoeging aan het eindresultaat.

Neem vooral ook gekke dingen mee. Dingen die je ooit kocht omdat je ze mooi/leuk vond maar die altijd in je kast zijn blijven hangen/liggen. Gekke dingen kunnen erg leuke foto’s opleveren. Neem in ieder geval een blauwe en een witte spijkerbroek mee (als je die hebt natuurlijk) en een witte blouse en shirt (bij voorkeur stretch). Neem verder een bikini/badpak en kleurrijke kleding (hemdjes, bloesjes, rokjes, broeken) mee. Neem verder altijd hoge hakken mee, ook voor portretfotografie. Hoge hakken maken je houding namelijk mooier op foto’s.

Kom je voor lingerie? Dan moeten (uiteraard) lingerie, en een bikini op je lijst staan. Voor naakt en bedekt naakt fotografie geldt dat bijna alles een basis kan zijn om op door te bouwen.

Als je in lingerie, topless of (bedekt) naakt op de foto gaat, draag dan geen knellende kleding als je naar de studio komt. Dus geen strakke BH, slip, schoenen, enkelbandjes, hoed e.d. De striemen trekken soms pas na 2 uur weg en daar willen we liever niet op wachten, toch? Niemand vindt het dus raar als je zonder BH en in een slobbertrui en joggingbroek de studio binnen stapt. Je moet op je best/mooist zijn als je voor de camera staat, niet als je er naar onderweg bent.

Heb je geen of weinig ervaring met sexy foto’s? Geen probleem. Om rustig te wennen kun je geheel gekleed beginnen met poseren en als jij zover bent, gaan we over naar de setting waar je voor gekomen bent.

Kleding en accessoires worden gebruikt om accenten te leggen of iets te verhullen. Bedenk dat een kanten string sexy kan zijn, maar dat een Hema-onderbroek in een bepaalde setting dat ook kan zijn.

Accessoires

Neem ook wat accessoires mee. Denk aan kettingen, oorbellen, een hoofddoekje, een hoed, een muts, beenwarmers, haarstukjes, polsbanden en –ringen, een haarband, (zonne)bril, etc. Afhankelijk van het thema en de kleding worden al dan niet accessoires gekozen.